• ¡Welcome to Square Theme!
  • This news are in header template.
  • Please ignore this message.
Здравейте гост! Вход Регистрация


Рейтинг:
  • 57 Гласа - 3.23 Средно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН
Ще разкажа накратко докъде съм стигнал с моята одисея по правене на родословно дърво.
Досега съм изпратил 3 писма до кмета на В. Търново за роднини от регистрите за с.Балван. От там засега са много отзивчиви и са ми изпратили 11 акта. За съжаление нямам късмета тези регистри да са в ДА и да мога да ги прегледам всичките. 
Порових се в ДА В.Търново. Там хората също са много отзивчиви. Успях да намеря някои интересни неща:
- има една категория архивни документи, които се водят спомени. Там човек от селото разказва неща свързани с него, като например за кооперативното движение, или просто спомени на някой човек от селото. В тях обикновено се споменава за доста хора и доста събития.
- друга интересна категория е летописни книги. Аз намерих такава на училището, в която има много ценна информация - започва с историческа справка за селото, след това има за всяка учебна година от основаването на училището през 1879, подробна информация за това кои са били учители, какво им е семейното положение-женени, брой деца, каква заплата са взимали, кой е дарявал пари на училището, колко са били учениците, съответно момчета, момичета, колко са завършили годината, какви проверки са правени на училището, колко ученици са починали и от какво и много други. Много е зависело от това, кой даскал е водел книгата, защото има години с малко информация.
- книга с дарители на местното читалище - вътре има списъци с хора от селото които са дарявали пари и пише по колко са дарявали.
- намерих 2 фирмени съдебни дела, едното е за регистриране на фирма, другото е запрехвърляне на фирма на наследници, поради починал титуляр.
- открих и една интересна категория църковни документи - позволително за венчане - там местния поп издава удостоверение, че мъж и жена няма пречки да встъпят в брак. Има информация кои са хората, на колко години са, кой брак поред им е този. Лошото е, че са доста разхвърляни и непълни, и са само за  3 години.
Друго начинание е да се ровя в селското гробище. Открих няколко ценни гроба - един от тях е на прадядо ми, който се води като родоначалник. Интересното при него е, че каменната плоча е надписана от двете страни - отзад е само неговото име и информация кога е роден, починал и че е починал след дълго боледуване. След това същият камък е обърнат и от другата страна в доста по-късно време са написани нови надписи, които включват прадядо ми и още 5 човека, като те имат и портретчета. Аз отначало не бях забелязал надписа на гърба, който е оригиналният надпис. Сериозен проблем е разчитането на надписите. Засега най-добър резултат се получава, като се освети камъка странично под някакъв ъгъл с огледало при слънце, или с фенерче при смрачаване.
От една втора братовчедка намерих и едно старо родословно дърво, което е правено от нейн чичо и съдържа сигурно към 300 човека и за него споменах в предишен пост. Те обаче са само с едно име и има посочени само няколко семейни двойки. При мъжете вторите имена са ясни, ама за жените не. Почти няма посочени години на раждане и смърт. 
Рових и в американски архиви, защото имам роднини заминали за САЩ. Там всичко е дигитално и има много добри търсачки, но повечето са платени. Намерих такива документи, като списък с пасажерите на кораб, с който е пътувал мой роднина, в който пише дата на тръгване, откъде тръгва, на колко е години, откъде е, кои са родителите, при кого отива. Друг документ е списък с със семействата от преброяванията в САЩ.
 
Reply
  


Мнения в тази тема
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от yavor.gologanov - 01-12-2016, 04:49 PM
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от yavor.gologanov - 05-02-2016, 08:50 PM
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от Dontscho - 09-08-2016, 12:24 PM
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от yavor.gologanov - 01-04-2017, 10:51 PM
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от yavor.gologanov - 01-06-2017, 09:31 AM
transfer - от emoentchev - 07-27-2016, 04:11 PM

Към форум: