• ¡Welcome to Square Theme!
  • This news are in header template.
  • Please ignore this message.
Здравейте гост! Вход Регистрация


Рейтинг:
  • 57 Гласа - 3.23 Средно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН
(08-14-2016, 08:53 PM)Pillar_of_fire Писа:
(08-14-2016, 05:59 PM)Dontscho Писа: Някой знае ли, дали е имало едно време някакви правила, как да се прави родословно дърво? Става дума за голям лист хартия, с нарисувано на него дърво, на което са написани имената на хората от рода. Преди няколко дена издирих такова на нашия род при едни по-далечни братовчеди. Обаче при него на някои от главните клони имената са написани със знак + пред тях и подозирам, че не са деца на родоначалника, а негови братя.Ето за какво става дума:

Не знам за правила... Всеки е следвал различна логика в картинката. Брат на дядо ми е написал имената на кръвните роднини отгоре на чертата, а на дошлите в рода - снахи и зетьове - отдолу на чертата. Така покрай една дъщеря с два брака се създаде голямо объркване. 

За твоята схема - На мен по-скоро ми прилича на кръст, т.е. човекът е починал, примерно  в ляво долу - Христо е с кръст, след това и на дъщеря му Мита.
Аз специално за Христо съм сигурен, че е брат на дядо Данчо, защото имам негово писмо до мой чичо, в което той сам го е написал и е описал поколенията си, които съвпадат с тези в дървото. Възникват обаче много въпроси - защо наистина дъщеря му Мита е с кръст, дали не му е сестра, вместо дъщеря? Ако пък са братя и сестри на дядо Данчо, защо не са направени като клони на Стоян Дюкянджията, който е баща на дядо Данчо? От друга страна Стоян Дюкянджията има един клон, който не се вижда на тази картинка, но е само един, а вероятно не е имал само едно дете.
Това дърво, като съдя по хората на крайните клони, които са последното вписано поколение, са от преди 40-45 г. Тогава почти всичките братя и сестри на дядо Данчо, които са в основата на клоните, вече са били починали, като има някои от тях като моя дядо, починал 1924 г., които нямат знак +. От тук си правя извод, че не означава починал. 
Като се вгледам в детайлите, забелязвам, че има правени поправки. Например в горната част на картинката има дописвани хора - дъщеря и син на Снежа - Евелина и Станислав и негова дъщеря Дарина. Те са с по-различен почерк и сигурно са вписвани по-късно от някой друг. Има и поправки от същия човек, рисувал дървото. В него са включени общо около 300 човека! Това ме навежда на мисълта, че самата изработка на дървото е продължила доста време и в процеса на изработка са нанасяни доста промени и са добавяни доста нови хора. Може братята и сестрите на дядо Данчо да са добавени по-късно, защото са по-далечни роднини и да не е имало място да се добавят в дънера, където е Стоян Дюкянджията и да са добавени по-нагоре със знак +.
Това, разбира се, са само догадки. Затова търся, дали случайно не е имало някакви правила за рисуване на такива дървета.
 
Reply
  


Мнения в тази тема
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от yavor.gologanov - 01-12-2016, 04:49 PM
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от yavor.gologanov - 05-02-2016, 08:50 PM
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от Dontscho - 08-15-2016, 12:15 AM
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от yavor.gologanov - 01-04-2017, 10:51 PM
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от yavor.gologanov - 01-06-2017, 09:31 AM
transfer - от emoentchev - 07-27-2016, 04:11 PM

Към форум: