• ¡Welcome to Square Theme!
  • This news are in header template.
  • Please ignore this message.
Здравейте гост! Вход Регистрация


Рейтинг:
  • 57 Гласа - 3.23 Средно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН
(07-27-2016, 05:35 PM)Pillar_of_fire Писа: Емо, имаш късмет с държавни архиви и общини в града където си. На много места в България има нарочно унищожени архиви, особено в селата, и то скоро след падането на комунизма. Направено и с цел да не може да се докаже родство и да се искат земи. В държавен архив Пловдив  има регистри, които са пред разпадане и служителката пред пенсиониране чопли семки на разстлана рекламна брошура, вместо са започне лепне на страниците или поне да ги копира, та да остане за поколенията поне копието...например в Разград  семейни регистри преди 1950и някоя нямат нищо заради наводнение..... Истината, е че е трудно.

А Дилов, това което искаше да каже, че не може да изследва хаплогрупата на определен от него 2ри пра дядо защото е прекъсната пряката мъжка линия.... т.е. намира наследници, но са жени  или мъже, но минават през едно или две поколения жени. Тук не е въпрос да стигнеш до онзи 4ти или 6 родоначалник, но и да намериш жив наследник по директна мъжка или директна женска линия жив днес. С намаляване на броя на децата в семейството се губи директната мъжка или женска линия.  Например аз не мога да тествам хаплогрупата на бащата на майка ми, защото братът на 1вия ми прадядо няма син, иначе неговите живи наследници ги познавам,  връщайки се още едно поколение до 2рия ми прадядо  починал през 1874г.  не знаем за негови братя. Регистрите по гражданско състояние на Свищов са в служба ГРАО ( не са предадени в ДА) и търсене там на деца на 3тия ми прадядо (следващото поколение назад) ще е сложно.  Ето тази линия спира. Това има предвид Дилов - не само да отидеш документално назад , но и да се върнеш обратно с подходящия пол на жив наследник и подходяща линия без прекъсване на пола.
Вярно е, и аз имам един такъв казус с един от родовете, където от 3пра надолу няма мъжка линия съхранена, та сега тепърва издирвам братя на родоначалника да хвана хаплогрупата по друг клон. За мой късмет останалите 15 имат съхранени мъжки линии.

Относно РГС, работил съм с няколко областни архиви. Търговище, Търново и Кюстендил пазят регистрите 1893-1910, да има липси но регистрите са там. В Габровския няма предавани.
Измененията в селските общини през различните периоди представят малко предизвикателство. Ако примерно в някой архив има запазени регистри от 1900-1910 за определено селище, а 1893-1899 липсват, то не е задължително че са унищожени. Особено в Разградско има доста такива случаи. Просто в периода 1893-1900 селището се е числяло към друга селска община и документите се намират в регистрите на друго селище. Относно църковните регистри, те са си по места, но често са съхранявани зад олтарите и се разчита на добро съдействие от страна на свещенослужителите. Понякога църковните регистри на една църква се съхраняват в друга църква или просто отлежават в обществени сгради на селото като читалище, старо училище и др. което прави издирването им по проблематично, но не невъзможно.
Най-често унищожаваните са емлячните регистри. РГС-тата ги има.
От османския период най-съдържателни са данъчните регистри за поголовния данък. Те връщат нещата към 18 век, но също не са лесни за издирване, което не значи че ги няма.
 
Reply
  


Мнения в тази тема
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от yavor.gologanov - 01-12-2016, 04:49 PM
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от yavor.gologanov - 05-02-2016, 08:50 PM
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от yavor.gologanov - 01-04-2017, 10:51 PM
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от yavor.gologanov - 01-06-2017, 09:31 AM
transfer - от emoentchev - 07-27-2016, 04:11 PM
RE: Нови Y хаплогрупни резултати в проекта 2 - от emoentchev - 07-27-2016, 10:01 PM

Към форум: