• ¡Welcome to Square Theme!
  • This news are in header template.
  • Please ignore this message.
Здравейте гост! Вход Регистрация


Рейтинг:
  • 57 Гласа - 3.23 Средно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН
#77
(02-29-2016, 01:30 PM)Dontscho Писа:
(02-26-2016, 11:34 PM)OTF Писа: Здравей, Дончо,

аз съм с корени от с. Беляковец (стигнал съм до края на 18 в.). Годишната карта, издадена от ЦДА, важи за цялата страна. С нея не ти се налага да плащаш, за да ти извадят определена архивна единица. Ако си правиш копие - вече си го плащаш. По отношение на това какво и къде е разрешено, практиката е изключително разнообразна. В София (в сградата се помещават Централен държавен архив и Държавен архив - София) щях да се бия с една лелка (при това имам колега, който работи в ДА, и ми съдейства за вадене на единицата), защото това било лични данни и ала-бала подобни глупости (актът бе отпреди 100 години...каква измама ще сторя с едно ксерокопие не знам)...не ми разреши да си го ксерокопирам, дори и с телефона да го снимам, да съм донесял удостоверение за наследници и т.н.

Ти си късметлия - Балван би трябвало да е към ДА-Велико Търново. Там успях за три часа да заявя, получа и прегледам всички книги с актове за гражданско състояние, които съществуват и са запазени, от периода 1893-1910. Погледни в сайта на архивите и се разрови в базата им данни за кои години има запазени актове от с. Балван. Ако се затрудняваш - пиши ми ЛС.

Поздрави и успех с търсенето! Ако мога, ще помагам. Все пак сме от близки землищаSmile
Здравей, OTF,

хубаво е да се срещат земляци. 
Като гледам, тук сте много напред с материала. Аз за момента дори нямам идея, как мога да търся информация за края на 18 в.
За сега съм ходил няколко пъти в ЦДА и бяха отзивчиви и ми съдействаха. Смятам, че е полезно за хората, които ходят там да търсят, че ако папката, която ровят не е много голяма, могат да я снимат, или сканират без пари, като предоставят копие от документите на диск на служителите от архива. 
Това, което пишеш, означава ли, че за София старият архив на ЕСГРАОН е в сградата на ЦДА? Аз бях разбрал, че е във съответната община по местоживеене.

Дончо,

в Държавния архив не се съхранява архив на ЕСГРАОН, а книгите с актове за гражданско състояние - след 1893 г. у нас започват да се създават такива от общините (кметовете) при раждане, женитба и смърт, подредени в книги, като впоследствие голяма част от тях са прехвърлени в Държавен архив. Така например ако знаеш, че твой дядо/прадядо е роден през 1901 г., можеш да изискаш книгата с актовете за раждане за тази година и да се снабдиш с акта му, в който по описателен начин е написано на коя дата и къде е роден, кои са родителите му и на каква възраст (така можеш да узнаеш имена на още едно поколение назад, както и да изчислиш датата на раждане на тези хора - например: роден от баща Иван на 38 г. - вадиш 38 г. и разбираш кога е роден Иван). Работата е трудоемка, но точно в това е и интересното. Има и трудности - част от книгите са изгубени, в други има неточности (например книгата за с. Беляковец за 1902 г. се оказа тази с с. Момин сбор...а тази от Беляковец къде е, не се знае), понякога са смесени - за раждане и смърт, липсват страници и т.н. Преди да започнеш да търсиш, провери ТУК дали книгите за съответната година се съхраняват в общината или в Държавен архив.

В ДА се съхраняват и църковни книги, но са голяма рядкост, където също са описвани тези събития, но са голяма рядкост.
 
Reply
  


Мнения в тази тема
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от yavor.gologanov - 01-12-2016, 04:49 PM
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от OTF - 03-03-2016, 09:56 PM
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от yavor.gologanov - 05-02-2016, 08:50 PM
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от yavor.gologanov - 01-04-2017, 10:51 PM
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от yavor.gologanov - 01-06-2017, 09:31 AM
transfer - от emoentchev - 07-27-2016, 04:11 PM

Към форум: