• ¡Welcome to Square Theme!
  • This news are in header template.
  • Please ignore this message.
Здравейте гост! Вход Регистрация


Рейтинг:
  • 57 Гласа - 3.23 Средно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН
#5
Държавен Архив предлага услугата проверка - преглед на архивни единици.

Бях пуснала писмо с обратна разписка до Държавен архив Пловдив с молба да бъде открит Акт за женитба, като знаех ориентировъчно годината на сключване на брака по годината на раждане на първото дете, както и ориентировъчното място - Пловдив или Калофер. По мое искане проверката включваше диапазон от няколко години. Документа беше открит и ми струваше 50лева, но ми спести ровене и четене в архива.

Организация на регистрите

Вид 1 - предварително напечатани бланки, в които се попълват данните - използвани са в периода 1900 - 1906 (ориентировъчно) и лесно се търси в тях.

Вид 2 - книга с празни листове, в които се изписват по хронологичен ред актовете - раждане, женитба, смърт, - както дойде събитието и както дойде на страницата. Има актове дето започват от последния ред на страницата. Тези актове дори нямат заглавие от типа - акт за раждане, а трябва да го прочетеш до средата, за да разбереш дали е акт за раждане или смърт. Направо е отвратително да се четата тези. Трябва ви линия и като се изморят очите - лупа.

Вид 3 - книга с празни листове, в които се изписват по хронологичен ред актовете - раждане, женитба, смърт, - както дойде събитието, но всеки акт започва на нова страница и има поле, в което са изнесени имената на лицата в акта. Тук бъдете внимателни - при раждане изнасят името на свидетелите и бащата, а не на самото дете.

Вид 4 - като вид 3, но са се поддържали отделни книги (регистри) за отделните събития - книга за раждане, книга за женитби, книга за смърт. По-лесно е търсенето от вид 2 и 3, защото може да се фокусирате тематично.

Екстрата - Индекс!
За някои регистри съществуват индекси създадени на по-късен етап. Индекса е азбучен, като посочва името на лицето, за което е създаден акта, и номера на акта. Понякога в индекса има и дати. Понякога има и куриози - индекса за раждания през 1898 (в регистър В ДА Пазарджик) беше пришит в регистър за умирания за 1899г. А аз предния ден гледах ражданията и 1898 я прегледах лист по лист. Чувствах се адски прецакана.
 
Reply
  


Мнения в тази тема
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от Pillar_of_fire - 09-08-2014, 10:11 PM
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от yavor.gologanov - 01-12-2016, 04:49 PM
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от yavor.gologanov - 05-02-2016, 08:50 PM
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от yavor.gologanov - 01-04-2017, 10:51 PM
RE: Регистри в Държавен Архив и ЕСГРАОН - от yavor.gologanov - 01-06-2017, 09:31 AM
transfer - от emoentchev - 07-27-2016, 04:11 PM

Към форум: