• ¡Welcome to Square Theme!
  • This news are in header template.
  • Please ignore this message.
Здравейте гост! Вход Регистрация


Рейтинг:
  • 3 Гласа - 3 Средно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Нов проект за тестване стари български кости от Бронза до Средновековието
#1
Станислав Стамов е пуснал ново видео, където обявява, че е започнат нов амбициозен проект за тестване на стари кости, намерени в България от Бронза до Средновековието. Има капацитет да се тестват до 5000 проби, като това ще се извърши безплатно в Харвард лабораторията на Др.Райх. От наша страна са включени Националния Археологически институт към БАН и видни археолози.

Български Археолози в колаборация с генетици от Университета в Харвард изследват произхода на българите - във видеото представяме първите резултати. Българската научна организация е НИМ (Национален археологически институт с музей към БАН), а от американска страна са професор Дейвид Райх от лабораторията по археогенетика в Харвард и известният археолог д-р Дейвид Антъни със съдействието на Светослав Стамов.

https://www.youtube.com/watch?v=gLyzjU88...lL164f6ml4

Изглежда вече са получени първите данни, може би по пробите, изпратени с=за предишното изследване на Югоизточна Европа от Неолита и Бронза.

Както писах в другата тема, един прабългарин от 9 век е излязъл хаплогрупи Q1a2a и U5a1b1c.
Споменава и за готови резултати от Ранен Бронз - Езеро и кургани, свързани с Ямная.  Ямненците са излязли хаплогрупа R1a-Z93, което си знаем от предишното изследване (Меричлери е в таблицата). Костите от Езеро, ранен Бронз според него се родеят с тези от Анадола - Троя и хититите, което също беше ясно от археологията - Тракия е била в ареала на Егейската култура. Това е една област, в която специализира лабораторията на Райх, вече излязоха изследвания за минойци и микенци, Стамов също твърди. че  в един период сме близо до микенците. Остава да се изясни дали са минали през Анадола(което за мен е най-вероятно) или през степите, като донасят индоевропейска- кавказка компонента.

Важно!!!
Все още било възможно да се пратят нови проби и всички археолози, които имат някакъв въпрос за произхода могат да се включат. Моля, разгласете тази единствена възможност да се тестват безплатно( струвало към 5мил долара) в тези среди.
МтДнк: Т2
 
Reply
#2
Сега забелязах, че в българската Уикипедия има създадена голяма статия за произхода на прабългарите. Добре са описани генетичните изследвания, които имат връзка с тях, изглежда писано от Джингиби.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%...1%82%D0%B5
МтДнк: Т2
 
Reply
#3
Днес ще разговарям относно събраните проби в Пловдив.
 
Reply
#4
С кого ще разговаряш, има запитване от археолози с кога да се свържат. Не виждам защо да е през Стамов и Теодосиев, НИМ си има лаборатория, която може да подготви семпълите, а също да издейства нужното разрешително да се изнесат от България.
МтДнк: Т2
 
Reply
#5
Искам да отбележа първо за цената на тестовете, защото Стамов не е наясно и си въобразява, че американците ще похарчат 5 милиона долара за нас. Според него един тест струва 20000$, но вижте видеото, където самият Дейвид Райх обяснява метода си. Преди, наистина останките са секвенирани по нормалния начин и един тест е струвал 10000$. Но тъй като до 90% от пробата са ДНК на разни микроорганизми и се получава огромен файл, полезната информация е много малко. Лабораторията на Райх са се изхитрили първо да извлекат с някакъв химичен коктейл тези СНП, които ги интересуват(споменава 1мил.), а едва тогава да ги секвенират. Т.е, нещо средно между чип технологията и класическия NGS (мисля, че FTDNA работи по този метод при SNP packs). При това цената на един тест пада от 10 до 100 пъти и качеството на данните се увеличава. Т.е нашите тестове трябва да струват от 100 до най-много 1000$. Това покритие е достатъчно за аутозомен анализ, но при хаплогрупите съответно се получават доста дупки, които пречат за пълна класификация. Допълнително някои проби са доста изветрели и се получава още по-ниско покритие.
За метода и цената гледайте това видео от около 10:00 минута:
https://www.youtube.com/watch?v=990052wQ...e=youtu.be
МтДнк: Т2
 
Reply
#6
(08-13-2020, 09:20 AM)genefan Писа: С кого ще разговаряш, има запитване от археолози с кога да се свържат. Не виждам защо да е през Стамов и Теодосиев, НИМ си има лаборатория, която може да подготви семпълите, а също да издейства нужното разрешително да се изнесат от България.

Вчера говорих с доцента от Пловдив, който съхранява всичките проби в Пловдив. Готов е да подготви проби от всички епохи. Понеже не работим с него за пръв път, човека е запознат с цялата процедурата .
До НАИМ да разпитвам не стигнах, просто нямам познати там.
Моето конкретно питане е относно процедурата по изпращането и точно това питах Теодосиев, който ми обясни, че Стамов е на почивка на място със слабо покритие и че когато успее да се свърже с него ще му предаде да ми се обади. До момента нищо.
Пратих и мейл на Райх, който е в отпуск до 23.08, но все пак ми отговори.
Без да преразказвам копи/пейст:
Dear David Reich,
Recently I read an article in Bulgaria that your team will test up to 500 ancient samples from Bulgaria. I didn't understand whom to call for more info, but I am in contact with some museums and archaeologists who are ready to give samples. I wanted to ask you about the procedure of sending the samples /molars/ and perhaps the necessary documents you will need with them.
Thank you in advance for the good work you are doing.
Best Regards
Отговора:
Dear Radka,
Thanks for writing to me.
Please write to me key colleague about this, Svetoslav Stamov <svetoslav.stamov@alumni.duke.edu>.
Yours,
David
Оказва се, че в България много хора не искат да работят с много хора. Доцента, с който работим е изключително отзивчив. Умишлено не споменавам името му , защото не съм поискала разрешение. От разговорите с него ми става ясно, че иска да предаде нещата на мен и аз да се занимавам.
Сега седя и чакам някой да ми се обади и да каже каква е процедурата, за да се обадя на доцента, който въпреки, че е в отпуск ще иде да подготвя и описва пробите.....

П.С. Веднага след като получих имейла на Райх писах и на Стамов:

Здравейте г-н Стамов. Понеже нямам ваши контакти и през няколко места се опитвам да се свържа с Вас. Казвам се Радка Симеонова и съм от Пловдив. Имаме възможност за предоставяне на проби от Пловдивския археологически музей от всички епохи. Разбрах, че сте в отпуск, но моля при първа възможност да се свържете с мен за да уточним процедурата относно окомплектоване на пробите и изпращането им. Поради факта, че сме изпращали вече антични проби в чужбина за днк анализ сме запознати с процедурите, но все пак може да имате някакви по специфични изисквания.
Благодаря предварително.
Радка Симеонова 0889870508
Приятен ден
 
Reply
#7
Браво, Радка, много си инициативна и експедитивна. каква ти е професията, ставаш за екзекютив.
Чудя му се на Стамов, пусна мухата с призив за пращане на кости, а после изчезва някъде уж без достъп към интернет, като никой друг не може да го замести.
Все пак, ако имаш възможност, говори с тези от БАН, ето сайта на музея:
http://www.naim.bg/
Ако можеш, свържи с тези от Средновековната секция (вълнуват ме най-вече прабългарите, защото за траките се готвят други публикации) и питай дали изобщо знаят за този проект и какво смятат да предприемат.
МтДнк: Т2
 
Reply
#8
Относно НАИМ, чакам отговор през други хора от групата, но ако скоро не получим ще се обадя. Отделно имаме и една нова приготвена проба от друг археолог /не от Пловдив/ от ПБЦ. Но докато не разбера процедура няма как да водя разговори и да правя организация.
П.С. Иначе управлявам няколко фирми с различна дейност Smile
 
Reply
#9
Поздравления за страхотно свършената работа. Правиш много повече отколкото е направено досега!
EU-100
J-CTS6061
H2a2a1
 
Reply
#10
(08-15-2020, 10:25 AM)Yaan Писа: Поздравления за страхотно свършената работа. Правиш много повече отколкото е направено досега!

Благодаря, но не е точно така. Към момента имам само някакви опити да направя поне нещо.
 
Reply
  


Свързани теми...
Теми: Автор Отговори: Преглеждания: Последно мнение
  Изследване за стари кости от античния период в Сърбия genefan 32 4,501 09-05-2021, 01:09 PM
Последно мнение: vassil
  Дисертация на Д.Нешева за стари кости genefan 71 45,577 05-13-2021, 07:05 AM
Последно мнение: Радка Симеонова

Към форум: