• ¡Welcome to Square Theme!
  • This news are in header template.
  • Please ignore this message.
Здравейте гост! Вход Регистрация


Рейтинг:
  • 5 Гласа - 3.2 Средно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Каквие народи се кръщават Димитрий
#1
Излиза, че може да имам роднини Димитрий. Димитриев и Димитрий при българите без рускоукраински произход? Понеже за фамилиите спора е дълъг, по-важно е дали личното име Димитрий се среща при българите. Защото фамилии се носат от българи всякакви и като прякори, и турски и руски без те да имат съответен турски или руски произход. Предплогам попове и монаси може да се се казвали Димитрий, въпреки че и за такива не знам. Ако църквата е българска се използва - Димитър, ако е гръцка - Димитри(о)с и ако пропуснеш да кажеш "с" ти режат езика.  

Какво значи ако някой се казва, примерно, Димитрий? Категорично ли е с руски произход? Някой може ли да ми посочи един българин без руски произход, който се е казвал Димитрий? Ето няколко приемра за обсъждане(половианта примери са от кюстендилско, а не равномерно сред българите, което можеби значи руски произход):

1. Димитрий Русков, от дървото на Радко Русков Димитриев https://bg.wikipedia.org/wiki/Радко_Димитриев#Биография
2. Димитрий Михайлов Казак https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%...0%BE%D0%B2
3. Илия Димитриев. Някои му викали Илия Димитриев-Швабата, но можени за да го обидят на германец за това, че е руснак. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%...0%B5%D0%B2
4. Стефан Димитриев  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%...%B5%D1%80)
5. Стефан Димитриев  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%...%BE%D1%80)
6. Стефан Димитриев https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%...%BE%D1%80)
7. Емил Димитриев https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%...0%B5%D0%B2
8. Ашко Димитриев https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%...0%B5%D0%B2
9. Трендафил Димитриев https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%...0%B5%D0%B2
10. Станчо Димитриев https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%...0%B5%D0%B2
11. Константин Димитриев https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%...0%B5%D0%B2
 
Reply
#2
Димитрий е първоначалното църковно име, а Димитър е изкривеното простонародно. Преди 1878 са кръщавали така българи, но по-нататък Димитри е главно от руско влияние. Да си спомним журналиста Димитри Иванов.
МтДнк: Т2
 
Reply
#3
Тука Димитри Иванов си признава, че е евреин: http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=700499
Аз питам има ли примери конкретни етнически българи с името Димитрий/Димитри от 19ти век насам? Знам, че Димитри е също и румънско име.
 
Reply
#4
От 10та в списъка никой не коментирахте. Над половината са от област Кюстендил. Казак ли е според вас Димитрий Михайлов Казак https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%...0%BE%D0%B2
 
Reply
#5
Нещо не си разбрал, Димитри Иванов не е евреин, но от богато репресирано семейство, така че навремето са имали приятели евреи.
Тези Димитриеви, които си дал са вероятно с фамилии по името на дядото, а Казак е някакъв прякор, няма нищо общо с руснаците.
МтДнк: Т2
 
Reply
#6
(03-14-2019, 01:26 PM)genefan Писа: Нещо не си разбрал, Димитри Иванов не е евреин, но от богато репресирано семейство, така че навремето са имали приятели евреи.
Тези Димитриеви, които си дал са вероятно с фамилии по името на дядото, а Казак е някакъв прякор, няма нищо общо с руснаците.

Казаците ли нямат общо с руснаците или прякора? Забравих да цитирам Димитри Илиев, където се определя като евреин: "Българските евреи не бяха експедирани в лагерите на смъртта, чичо Кръстю не осинови и не преименува Фреди, за да го спаси. Моят случай беше по-лек; аз се преименувах от Димитри Илиев на Димитри Иванов, за да не ме свързват с баща ми, национализиран, изселван, лагерник във фашистки, после в комунистически лагер, и да престанат да ме изпъждат от всички университети, в които ме приемаха с конкурсен изпит. http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=700499
 
Reply
#7
Не го казва в прав текст. Но има сериозни основания да е евреин.
 
Reply
#8
Няма ли поне още един българин Димитри(й)?
 
Reply
#9
Никой евреин в България не се е казвал Иванов или Илиев, тях не са ги прекращавали. Но Димитри има типичните Ашкеназки устни, без да броя интелекта, та да не споря. Прякорите пък, от които са тръгнали много фамилии в България не означават произход. Например Френски е не защото е французин, а се облича по френската мода тогава.
МтДнк: Т2
 
Reply
#10
През Соц-а е имало известна практика да се дават руски имена на децата, така че може и такъв да е случаят.
 
Reply
  


Към форум: