68
Регистриран: Aug 2014
mtDNA: H13a1c
Първоначално мислех, че е необходимо да внеса писмото лично на гише, но практиката да се изпрати писмото по пощата с обратна разписка се оказа по-ползотворна. На този принцип ми отговориха и предоставиха документи Община Пловдив, община Попово, община Карлово. Община Свищов също отговори, но аз търсих документи преди годината 1893г.
My mtDNA - H13a1c
Father's Y-DNA - J-ZS2566, mtDNA - HV4
My maternal grandfather's mtDNA - T1a1l
My father's parental grandmother's mtDNA - HV21
Maternal 2nd great-grandfather's Y-DNA - E-Y3183
Parental 2nd great-grandfather's Y-DNA - R-Y5586
Parental 2nd great-grandfather's Y-DNA - J-PH1602
68
Писмата до общините следва да се адресират до кмета на съответното населено място, а не както първоначално смятах, че трябва да е до регионалната служба ЕСГРАОН. Йерархично службата е подчинена на кмета и неговата резолюция е необходима, за да се задвижи апарата.
При писмо до кмет - нужно е да се посочи каква е роднинската връзка с търсеното лице, желателно да е пряка, но е възможно да се получат документи и за братя и сестри на пра-дядо или пра-баба.
68
09-08-2014, 10:11 PM
(Мнението е променено: 09-09-2014, 12:36 AM {2} от Pillar_of_fire.)
Държавен Архив предлага услугата проверка - преглед на архивни единици.
Бях пуснала писмо с обратна разписка до Държавен архив Пловдив с молба да бъде открит Акт за женитба, като знаех ориентировъчно годината на сключване на брака по годината на раждане на първото дете, както и ориентировъчното място - Пловдив или Калофер. По мое искане проверката включваше диапазон от няколко години. Документа беше открит и ми струваше 50лева, но ми спести ровене и четене в архива.
Организация на регистрите
Вид 1 - предварително напечатани бланки, в които се попълват данните - използвани са в периода 1900 - 1906 (ориентировъчно) и лесно се търси в тях.
Вид 2 - книга с празни листове, в които се изписват по хронологичен ред актовете - раждане, женитба, смърт, - както дойде събитието и както дойде на страницата. Има актове дето започват от последния ред на страницата. Тези актове дори нямат заглавие от типа - акт за раждане, а трябва да го прочетеш до средата, за да разбереш дали е акт за раждане или смърт. Направо е отвратително да се четата тези. Трябва ви линия и като се изморят очите - лупа.
Вид 3 - книга с празни листове, в които се изписват по хронологичен ред актовете - раждане, женитба, смърт, - както дойде събитието, но всеки акт започва на нова страница и има поле, в което са изнесени имената на лицата в акта. Тук бъдете внимателни - при раждане изнасят името на свидетелите и бащата, а не на самото дете.
Вид 4 - като вид 3, но са се поддържали отделни книги (регистри) за отделните събития - книга за раждане, книга за женитби, книга за смърт. По-лесно е търсенето от вид 2 и 3, защото може да се фокусирате тематично.
Екстрата - Индекс!
За някои регистри съществуват индекси създадени на по-късен етап. Индекса е азбучен, като посочва името на лицето, за което е създаден акта, и номера на акта. Понякога в индекса има и дати. Понякога има и куриози - индекса за раждания през 1898 (в регистър В ДА Пазарджик) беше пришит в регистър за умирания за 1899г. А аз предния ден гледах ражданията и 1898 я прегледах лист по лист. Чувствах се адски прецакана.
68
Фотокопие А3 - обикновена поръчка е 0.50лв
Доколкото си спомням заверка - вярно оригинала, за да е валиден документ в съда е 6.00лв.
My mtDNA - H13a1c
Father's Y-DNA - J-ZS2566, mtDNA - HV4
My maternal grandfather's mtDNA - T1a1l
My father's parental grandmother's mtDNA - HV21
Maternal 2nd great-grandfather's Y-DNA - E-Y3183
Parental 2nd great-grandfather's Y-DNA - R-Y5586
Parental 2nd great-grandfather's Y-DNA - J-PH1602
68
09-08-2014, 10:30 PM
(Мнението е променено: 03-08-2016, 10:55 PM {2} от Pillar_of_fire.)
В актовете обръщайте внимание на свидетелите - често това са роднини - братовчеди, сватове, зетьове - в повечето случаи се записва родствената връзка. На свидетелите също се описва възрастта и професията.
В актовете за женитба са описвани четиримата сватове, професия - занаят, възраст, място на раждане и други подобни, като там често жените са със бащините имена. Така ясно са се опитвали да разграничат лицата, с цел да няма близкородствени бракове.
В актовете за смърт също така се описват родителите на починалия, но в този случай майката е с името си по мъж, а не по баща. Има и редки случаи, където писарът не си е дал зор да опише родителите и е заместил имената им с "неизвестни". Ако този, който умира, е оженен / омъжена и не е вдовец/вдовица т.е. остава другия съпруг жив, задължително се посочва колко години е проживял брака. С откриването на акт от 1901 на дядото на моя дядо, разбрах имената на родителите на починалия и успях да върна родословното дърво с още едно поколение родено в началото на 1800-те
В актовете за раждане се посочва кое подред е детето на майката - така може да се открият нови лица, както и чрез актовете да се подредят децата, дори и да не се открият всички актове. Например ако знаем за 4 деца, но по актовете открием, че това, което ние знаем, че е 4 е пето съгласно акта.....
3
mtDNA: H2a2a1
YDNA: J-CTS6061
09-08-2014, 10:35 PM
(Мнението е променено: 09-08-2014, 10:35 PM {2} от Yaan.)
Благодаря Пилър, много полезна информация! Аз засега имам олигинален смъртен акт на прадядо и наистина свидетел е първият му братовчед, пише им и занаятите и имената на родителите на прадядо сега ако на някой от тези родители намеря ще е голямо попадение, скоро излизам в заслюжена отпуска и освен,че ще трябва да уча за изпити ще посетя и общините от където е рода
EU-100
J-CTS6061
H2a2a1