• ¡Welcome to Square Theme!
  • This news are in header template.
  • Please ignore this message.
Здравейте гост! Вход Регистрация


Рейтинг:
  • 33 Гласа - 2.85 Средно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Лабораторията на др.Райх
#11
Скорошна лекция на др.Райх от 8.11.2018 "Ancient DNA and the New Science of the Human Past".
Обяснява популярно методиката на тестване на древни кости, както се спира на последните открития. Например, все още не е излязла дългоочакваната статия за степното/индоевропейско влияние в Индия и Южна Азия, но той показва някои картинки. Също засяга и последния труд за древните миграции и заселване на Северна и Южна Америка.

https://www.youtube.com/watch?v=990052wQ...e=youtu.be
МтДнк: Т2
 
Reply
#12
Наскоро др.Райх бе критикуван от други генетици, както и археолози за доминиране на древни ДНК тестове и "кражба" на образци, които дори местните лабиратории в Европа не могат да достигнат. Но наскоро той е получил частен грант от фондацията Джон Темпелтън от 15.5 мил долара, за да създаде база данни "Ancient DNA Atlas of Humanity" от 10000 древни тестове от целия сват за последните 50000 години. Те ще бъдат допстъпни за всички, които искат да проучат произхода, както и възникването на разни болести.
От друга страна повечето лабораториии в Европа, особено тези в Дания и Естония са изхарчили предишните щедри грантове и не са им дали нови, така че нашите археолози трябва да се ориентират да пращат образци само в Харвард.
https://www.templeton.org/news/john-temp...f-humanity
МтДнк: Т2
 
Reply
#13
Здравейте, писах на професор Райх като му подчертах , че България е на кръстопът от древни времена и имаме доста кости , но нямаме възможностите на финансирането , което е получил и тн..
Изпратих му и статията на Нешева в Nature.
За мое учудване той ми отговори:
Dear Radka,
Thank you for your note. I would love to be able to do research in this important area.
Yours,
David
След чудене от моя страна дали да отговоря просто с едно благодаря, се свързах с Нешева и й препратих кратката ни кореспонденция. Тя изрази готовност да работи с него, достатъчно е той да иска и да се свърже с нея. Единствено се опасяваше относно костите. Тя ми разказа, че генетиците срещат доста трудности с антрополозите и археолозите , които не давали костите за изследвания. Били разделени на групи и са в дискусии /меко казано/ Тук се включи Дилов, който изрази готовност за връзка с историци и археолози за пробите.
Написах на професора писмо/имейл/ накратко и обобщено: с гореизброеното (без, че ще имаме трудност за пробите) контакти, имейли, линкове, изразих нашата готовност да помагаме за всичко, ако и когато той и екипът му решат да направят изследванията.
 
Reply
#14
Току що получих кратък отговор:
Dear Radka,
Thanks for facilitating this! I hope to be in touch again with Desislava; I was already a co-author with her in a paper we published in 2014.
Yours,
David
 
Reply
#15
Похвално за ентусиазма,Радка Smile

Дано се навие др Райх!Доцент Нешева със сигурен,че ще е съгласна
EU-100
J-CTS6061
H2a2a1
 
Reply
#16
Браво, Радка, целила си се най-нависоко, дано излезе нещо. Нашия неолит и даже бронз е изследван, да се наблегне по възможност на траки, прабългари и пр. та да престанат тези безкрайни спорове за произхода ни.
Навремето аз свързах Вогфганг Хаак, когато още рзботеше в Австралия с наши археолози, но още тогава имаха проблеми с пращането на образците. Трябвало да се вземе разрешение от Мин.на културата, пък там някои им правили спънки и пр.
МтДнк: Т2
 
Reply
#17
За съжаление понеже съм сравнително нова в тези теми, не знаех, че има проблем с осигуряването на пробите.
Нешева и тя ми изпрати имейл, че очаква проф. Райх да се свърже с нея.
По телефона й казах , че ние сме от групата на фтдна имаме и форум и всеки може да помогне с нещо, контакти, връзки и т.н. След разговора с нея, който беше в рамките на 6,7 минути останах с впечатлението, че след излизането на статията за траките в Nature е на нож с някои от групите на историци и археолози и се очаква за в бъдеще да спъват работата й...
И на двамата съм предложила нашата помощ , дори съм им дала моят личен тел. номер.
Знам , че шанса сигурно е минимален, но пък трябва да опитаме.

Не знам и сега как да постъпя. Да почакам малко време и да пиша на проф. Райх дали се е свързал с нея, какви планове и идеи има? От моята работа съм се научила , че ако не си настоятелен рядко нещата се случват от само себе си Smile

Весели празници на всички.
 
Reply
#18
Навремето голям проблем за костите създаваше директорът на Музея по Антропология проф.Йордан Йорданов. Той искаше там да се съхраняват всички по-стари кости, намерени в България и се изказа, че проби ще се раздават за тестове "само през трупа му". Но той наскоро се е пенсионирал и може би вече няма да има толкова проблеми. Знам. че Явор Бояджиев беше пратил кости от могила Юнаците, които се съхраняваха на место, а не са били в музея. Но част от Варненските кости, включитело черепа на "Златния човек" са били там, не ми е ясно по каква линия са пратени.
Ако стане въпрос да се събират проби може да опитате първо в музея.
https://nambg.com/
МтДнк: Т2
 
Reply
#19
Благодаря за съвета, разчитам на всички вас Smile
Аз никой не познавам от тези среди, но това не ми пречи, все пак са хора като нас.
От темите , които съм изчела във форума се коментира, че за да са по - точни заключенията от днк изследванията трябва да се тестват повече проби от различни местоположения от различно време.
Телефона и имейла на доц. Нешева ги имаше в интернет пространството и директно й се обадих.
Тя също каза, че ако се стигне до следващо ниво ще търси контакти с новият директор на Музея по Антропология.
 
Reply
#20
През ФБ се запознах с доц. Балабанов, който миналата година е организирал изпращане на проба от гробницата в Поморие, от времето на Бронза в Копенхаген, където работят Матиесон, Хаак и Лазаридис. За съжаление в пробата не открили ДНК и трябва да се повтаря. Доцентът е от старата гвардия, т. е. класиците, които са на мнение, че в България, като на всякъде по света са текли популационни процеси с пристигане на нови хора, носители на нови гени. Класиците като най-учени не признават наличие на "траки" преди времето на късен Бронз, когато археолозите за първи път откриват следи от тяхната култура на наши земи. За съжаление Нешева беше изследвала кости от Бронза, които за по-лесно нарекла тракийски. Това е тезата на другата секта, тракедонистите, които са повечето неуки блогъри, но има и учени от последователите на Фол-баща и дъщеря. Историците и неуките блогъри са на мнение, че освен траки други в България не е имало и не са идвали, а траките са се разселили по целия свят, където са пренесли уникалната си култура, писменост и борбен дух. Само на Балканите са се малко поизложили и са оставили гнусните данайци, наши предци ренегати според Делев да ни откраднат всичко, да се прекръстят на елини/гърци и да експлоатират нашето културно и историческо наследство за туристически цели. Тази секта е добре финисирана от някакви хибридни източници и освен да пишат нелепи книги от серията фентъзи хистори могат и да поръчват генетични изследвания, които поръчково да манипулират. Визирам отсъствието на годен материал за изследване на Yднк и при "траки" и при "прабългари". Третата секта са привържениците на Божидар Димитров, т. н. "иранисти", които след смърта му са в регрес, но са най-популярни сред простолюдието. И тия папат парички от Сорос и водят хибридна война с трезвомислещите. Ясно е, че и "иранистите" и "тракедонстите" нямат интерес да се проведет обективни генетични проучвания на стари кости в независими лаборатории. Та на помощ от професионалното съсловие на историци, археолози и антрополози може да разчитаме само на класиците. Тия от сектите с объркани мозъци още от времето на Фол, а и поклонниците на Златния телец от по-ново време могат само да пречат.
EU-92
R-YP617*(341019,YF02433)
E-V13-BY4523(364883, YF05703)
R1a-Z93-Y15121-Y5271*(364878, YF06450)
J2a-M67-PH2758(366674, YSEQ2606)
J2a-L25-PF5350*(364879, YSEQ2347)
E-V13-FGC11450*(407620,YSEQ3598)
I2a-Y3548*(366675, YF07848)
I2a-Y3548*(414297, YF07821)
U4c1a
 
Reply
  


Към форум: