Форум за Българска ДНК Генеалогия

Оригинален вид: Конференция в в Москва Centenary of human population genetics
В момента разглеждате олекотената версия. Вижте оригиналния вид с форматирано съдържание.
От 29-31 май 2019 в Москва се е провела юбилейната конференция по случай 100 години от първите публикации по популационна генетика. Това според тях е статията в списание Lancet през 1919 на труда на Ludwik Hirszfeld за разнообразието на кръвните групи в различни популации.
Ако се съди от програмата и отчета на руския сайт Генофонд.ру, участвали са повечето от корифеите на популационната генетика от цял свят.
https://docviewer.yandex.ru/view/0/?*=Dk...Q0MjY2MCJ9

За съжаление личи, че руснаците се знимават основно с популационната генетика на Североизточна Азия, както при тестване на съвременници, така и на стари кости. Изглежда ги интересува произхода повече на народности от 5000 човека, колкото на 100 милиона руснаци. Е, там няма много неудобни политически свързани заключения.

http://xn--c1acc6aafa1c.xn--p1ai/?page_id=31433
Руснаците са си изучили произхода много по-подробно от нас, затова вече се занимават с по-малките популации, според мен.
" За 20 лет работы обследовано 300 популяций коренных народов, собраны 30 тыс. образцов и создан Биобанк Северной Евразии. Он охватывает регионы: Кавказ (75 популяций), Волго-Уральский (56 популяций), Центральная Азия (53 популяции), Сибирь и Дальний Восток (48 популяций), Ближний Восток (73 популяции)."
На сайта има доста материали, примерно http://xn--c1acc6aafa1c.xn--p1ai/?page_id=28739
Руснаците не са тествали никакви стари кости от Ранно средновековие, които могат да изяснят произхода на славяните, например, макар да обичат да спекулират по форуми. Имат и кости от разни царе кото Иван Грозни, но и там нищо не се чува. Оцелели наследници на аристократични родове са оставени да се тестват от спонсори, засега непълно.
Едно интересно виждам, тествали са кости на хазари, но разбира се да проверят дали имат връзка с евреите. Оказват се, няма и прабългаристи, разбира се, имат източноазиатско. Според Молген са намерени няколко R1a от неизвестен подклон и едно Q.