Форум за Българска ДНК Генеалогия

Оригинален вид: Сериен убиец хванат по генеалогичен ДНА тест на роднина
В момента разглеждате олекотената версия. Вижте оригиналния вид с форматирано съдържание.
Страници: 1 2
По новините се върти, че е хванат най-сетне така наречения сериен убиец от Голдън Стейт. Той е тероризирал Калифорния през 70-те и 80-те години, като е автор на 12 убийсктва и 51 изнасилвания.
Най сетне по ДНК тест е идентифициран като 72 годишния Джозеф де Анджело, бивш полицай. За разлика от други случаи, например серийният убиец от Грин Ривър, Сиатъл, когато напредъкът на ДНК тестовете позволила да се докаже, че един от зоподрените тогава е всъщност убиеца, ДеАнджело никога не е бил от интерес за полицията.
До него се стига, като се сравняват ДНК сеппълите, взети от жертвите, с данни от сайтове за генеалогични ДНК тестове. Все още не съобщават коя компания е предоставила данните, но до него се стига не чрез собствени тестове, а тест на близък роднина. Така въпреки, че накои параноици не искат да се тестват или крият, за да не ги знаят кои са, до тях може да се стигне и чрез тестове на роднини.
http://fortune.com/2018/04/27/golden-sta...genealogy/
Засега 23андМе и Ансестри отричат да са помигнали, от тези с големи бази данни остават ФТДНА и МайХеридж.
Убийците са зверове браво,че са го хванали и все пак аз съм против това да дават данните на властите
няма проблем теста да е в полицейската лаборатория, и после да са качили данните в гедматч. или пък да са използавли " transfer your nnnnn results". Не вярвам, че някой проверява в конкурентната компания дали файлът идва от тях. Щом е във формата, с нужните колони и т.н приемащата компания го обработва и ти при прибира парите. Така може да са качили резултатите и в повече от една компания. Това не е като преносимост на мобилен номер, че двете компании- даваща и приемаща да си комуникират...
Брей, хубава работа! Някой ще получи медал за идеята. Smile

Но те все пак са имали негова ДНК за да я използват за сравнение. И трябва да са се тествали сравнително близки роднини за да могат да го изолират. А някой негов близък съвпаденец, ако си е сложил и родословното дърво...

А в Gedmatch не трябваше ли да заявиш при качване, че това е твоята проба или имаш позволение от собственика да я качиш?!

td120

Поздравления за екипа,но с наградата- и порицание с наказание за мъдреца,решил да се похвали КАК са стигнали до престъпника. То бива гласност и демокрация,ама...да ходи да лови риба и да си харчи пенсията началникът на отдела.
Изглежда първоначалните търсения са били на ниво хаплогрупа, споменава се yserach.org. ДеАнджело е бил някаква рядка хаплогрупа, от която е намерен само един съвпаденец (сигурно пак италианец). Насочили са се отначало към този човек, той е бил доброволец да се тества и с Ancestry, но се оказва, че не е автозомен съвпаденец и отпада от играта.
Ето още един успех, този път за идентификация на неизвестна жертва, след зареждане в GedMatch. Изглежда има образувана група от доброволци, наречена the DNA Doe Project, която се занимава за разрешаване на различни cold cases чрез ДНК търсения в генеалогични бази данни.
https://www.forensicmag.com/news/2018/04...oe-project
Ето дискусия по темата в The New York Times за доколко етично е да се използват генеалогични бази данни за разкрития на извършители на престъпления.
Страници: 1 2