Форум за Българска ДНК Генеалогия

Оригинален вид: Ново двайсе
В момента разглеждате олекотената версия. Вижте оригиналния вид с форматирано съдържание.
Страници: 1 2
Що ние може да пробваме
(07-05-2016, 01:03 PM)DarkBulgarianSubject Писа: [ -> ]
(06-30-2016, 09:44 AM)EmoSlav Писа: [ -> ]Здравейте,

Интересува ме  изследване, което дава информация за метаболитния, детокс и наследствен профил. Да хваща най-честите отклонения като mfthr например. Чета, че 23andme правят изследване за 149$ и след това по raw информация от него някой сайтове вадят детокс и метаболитен профил безплатно.  Някой би ли ме посъветвал дали това изследване си заслужава или да сподели за някое друго по добро за целта.

Ами 3 дни преди въпросът ти дадох линк към нова българска фирма за ДНК тестване, но изглежда повечето от "старите" четящи тук сметнаха новината като за нещо от раздел "Хумор и сатира".

Тестът NGHealth на тази фирма покрива метаболизма на липидите и на витамин В, както и ензимите свързани с детокса. Разбира се можеш да им звъннеш с конкретни въпроси.

Плюс е че най-малкото те ще се занимават с пощенските неуредици с ***ите по нашите митници. Голям минус обаче е цената, като се има в предвид че до година-две вероятно цената за пълен геном ще е толкова, вече е около 1000$.

Не ти отговорих по-рано понеже мислех, че ще видиш поста ми с новата фирма. Но всъщност може и да си го погледнал и да си се стреснал от цената. Smile

С подобно заглавие на темата, едва ли някой е разбрал важността на постинга ти или пък е приел насериозно сайта, към който даваш линк  Big Grin.

Аз  отделих по-малко от 5 секунди на поснига ти преди време.
Толкова ли не ти стана любопитно за каква фирма, продукт или промоция става дума? все пак поста е е категорията "Фирми, продукти, промоции".  Не ти трябват повече от 5 секунди за да отвориш сайта на фирмата в нов джам и да видиш за какво става дума. Аз самият не отделих повече от 1-2 минути на техния сайт, но знам за какво става дума, какво предлагат и че в България правят тестове за метаболизъм на някои нутриенти и за детокс.

Ако щях да пиша или давам пример с нещо несериозно, нямаше да е в този раздел. Заглавието е заради пренапомпаните им цени, поредната българска фирма която го прави.

Едит: Мисля че всички Админи и Модератори са длъжни да проверяват линковете във всички постове, може да рекламирам фирмата за чорапогащници на братовчед си от Каспичан и така и никой от Админите и Модераторите да не го забележи. Tongue
Всъщност, ако се вземат предвид всички допълнителни разходи 23adнMe става съпоставима с някои от тестовете на българската компания препродавач. Изглежда не ползват някои от известните ни компании, ако се съди по кита.
Имаше е една друга българска навремето, но изглежда фалира, сайта и не работи.
http://genetic.bg/

Разликата е дали ти дават файла с raw data, изглежда не.
Давала съм линк и към Националната Генетична Лаборатория Майчин дом, където могат да се правят различни индивидуални генетични тестове.
Тест Y хромозома 17 STR YFiler стува 600 лева, когато се прави по желание като тест за бащинство.

http://lmpbg.org/new/home/index_new.htm
(07-05-2016, 01:49 PM)genefan Писа: [ -> ]Всъщност, ако се вземат предвид всички допълнителни разходи 23adнMe става съпоставима с някои от тестовете на българската компания препродавач. Изглежда не ползват някои от известните ни компании, ако се съди по кита.
Имаше е една друга българска навремето, но изглежда фалира, сайта и не работи.
http://genetic.bg/

Всъщност сега се загледах в актуалните цени на FullGenomes - пълен геном с два рийда е само 280$, разбира се два рийда са малко, особено за сериозни теми като здравни рискове и ползи или за точна генеалогия примерно. Но за 725$ имаме вече приличните 10 рийда, за 1 125 имаме 20, а за 1450 цели 30. Цените падат с всяко ново поколение секвенсъри, примерно като тези на Illumina, увеличава се капацитета и се намалява времето за работа. Цената драстично е паднала от не толкова далечното първо секвентиране на пълен геном и разбира се ще продължава да пада, както всичко друго обвързано с хардуер. Друг фактор, който влияе на цената, е разбиването на монопола и появата на стабилна конкуренция. Така че според мен до година-две цените за пълен геном ще са по човешки, което пък ще повлияе на ценовата листа на FTDNA, за да не почнат да губят клиенти.

В България реално конкуренция в тази област няма и предполагам поръчките (ако има такива) са единични, за това и цените са "бутикови".

(07-05-2016, 01:49 PM)genefan Писа: [ -> ]Разликата е дали ти дават файла с raw data, изглежда не.

Ами дали са телефон и мейл хората, ако някой се интересува, може да ги попита.
(07-05-2016, 02:02 PM)genefan Писа: [ -> ]Тест Y хромозома 17 STR YFiler стува 600 лева, когато се прави по желание като тест за бащинство.

Значи ако истинския баща е братовчеда от съседната къща или дори доста по-далечен роднина от близките няколкостотин години, няма да го хванат. Big Grin

Да не говорим за ефекти като хомоплазията. Въобще кой по дяволите още ползва 17 STR YFiler, освен някои от живеещите още в 20 век популационни генетици?
(07-05-2016, 01:40 PM)DarkBulgarianSubject Писа: [ -> ]......
Едит: Мисля че всички Админи и Модератори са длъжни да проверяват линковете във всички постове, може да рекламирам фирмата за чорапогащници на братовчед си от Каспичан и така и никой от Админите и Модераторите да не го забележи. Tongue

Дарки, толкова изчезна от този сайт, че забрави, че ти самия си админ...... Cool
Изчезнах с писането, понеже имам други занимания в момента, но не и с четенето, чета всичко написано.
Страници: 1 2