Форум за Българска ДНК Генеалогия

Оригинален вид: Книга Генофонд Европы
В момента разглеждате олекотената версия. Вижте оригиналния вид с форматирано съдържание.
Този труд на известните генетици Балановски е публикуван на books.google.com

Търсете там "Балановский О.П. Генофонд Европы"

Тe си имат собствена база данни genofond.ru, където са събрани семпъли с експедиции по Сибир и Кавказ. В книгата има доста полезни карти и графики, но не знам дали и тя не е вече остаряла предвид последните отрития по NGS.
ха, ха-остаряла е разбира се, защото повечето данни са от 2013 година. Докато се напише и публикува една книга в областта "наука на 21 век" минават 2 години и информацията е вече остаряла. За това и посъветвах Евгени Делев да не бърза с книгата, защото и да го изпревари някой и напише глупостите в книга преди него след това Джингиби ще го разкритикува, и ще го сложи в раздела "ненаучни спекулации". В сръбският сайт бяха пуснали картите и прави впечатлиние, че нас ни слагат в една особена група "източни Балкани-с румънците и гърците. Румънците освен това са и в друга група с унгарци и молдовци-неславяни генетично близки до славяните. Сърбите са ги разделили на две-западна Сърбия, т.е. българската част+Македония+Черна гора и Западна Сърбия + Босна и Херцеговина+Хърватска. Не знам доколко е състоятелно това деление. Обосновават се с автосомни маркери, на които аз не вярвам грам Smile
Балановски са от генетиците, които все са крачка-две назад, а такива са всъщност повечето прота.

А относно балканите - ами погледнете им лингвистичното дърво от последното творение, там българския и македонския книжовни езици се разделят някъде преди 1200 години. Просто нямам думи. Big Grin
(01-04-2016, 04:44 PM)genefan Писа: [ -> ]Този труд на известните генетици Балановски е публикуван на books.google.com

Търсете там "Балановский О.П. Генофонд Европы"

Тe си имат собствена база данни genofond.ru, където са събрани семпъли с експедиции по Сибир и Кавказ. В книгата има доста полезни карти и графики, но не знам дали и тя не е вече остаряла предвид последните отрития по NGS.

Събрал съм и комерсиалните книги на различни руски автори по темата, ако на някой му трябва нещо да свирка, ще му дам линк към торента или направо ще му изпратя книгата. А ако има интерес мога да ги събера и да си ги кача в Гугъл драйва.
(01-04-2016, 05:03 PM)DarkBulgarianSubject Писа: [ -> ]Балановски са от генетиците, които все са крачка-две назад, а такива са всъщност повечето прота.

А относно балканите - ами погледнете им лингвистичното дърво от последното творение, там българския и македонския книжовни езици се разделят някъде преди 1200 години. Просто нямам думи. Big Grin

хе хе, това ми напомня за една позната ,която живее в Австралия и един път казала на познат македонец, дали иска да идат на разходка и той много се смял и тя като го питала защо и казал, ми защото баба ми използва тази дума на модерен език се казва не да се разходим а де се прошетаме и тя ми казала ми нормално все пак баба ти е българка а ти македонец  Big Grin

Може ли линкче към тези автозомни карти дето са ни сложили в едни кюп с румънци и гърци?
(01-04-2016, 04:56 PM)dilow Писа: [ -> ]ха, ха-остаряла е разбира се, защото повечето данни са от 2013 година. Докато се напише и публикува една книга в областта "наука на 21 век" минават 2 години и информацията е вече остаряла. За това и посъветвах Евгени Делев да не бърза с книгата, защото и да го изпревари някой и напише глупостите в книга преди него след това Джингиби ще го разкритикува, и ще го сложи в раздела "ненаучни спекулации". В сръбският сайт бяха пуснали картите и прави впечатлиние, че нас ни слагат в една особена група "източни Балкани-с румънците и гърците. Румънците освен това са и в друга група с унгарци и молдовци-неславяни генетично близки до славяните. Сърбите са ги разделили на две-западна Сърбия, т.е. българската част+Македония+Черна гора и Западна Сърбия + Босна и Херцеговина+Хърватска. Не знам доколко е състоятелно това деление. Обосновават се с автосомни маркери, на които аз не вярвам грам Smile

Дилов, защо толкова бързо забрави последното излседване за Балканците, което твърди точно това за Южните славяни - първо са обособени от другите, и второ се разделят основно на 2 групи, като сърбите са междинни.
http://journals.plos.org/plosone/article...05090.s022

The resulting network exemplifies genetic affinity between Western Balkan populations that form a bridge between East-European Slavic speakers and populations from Eastern Balkan and the Middle East (Figure 5). The Croatians and Bosnians are more close to East European populations and largely overlap with Hungarians from Central Europe, while Kosovars and Macedonians cluster closer to Eastern Balkan populations and Gagauzes (Figures 3 and 5). Interestingly, the Gagauzes, who geographically locate in East Europe, are more similar to Eastern and Western Balkan populations according to their autosomal profiles (Figure 23 and 5) than to East Europeans. This agrees with the earlier study of the NRY variation suggesting that the Gagauzes descend from northeastern Bulgaria [58]. The Kosovars deviate the most from other Western Balkan populations – note, that among those they have also the biggest similarity to Greeks (Figures 13 and 5). Serbians and Montenegrins have an intermediate position on PCA plot and on Fst –based network among other Western Balkan populations. 

Относно румънците, при по-общи аутосомни изследвания винаги сме в единн кюп, може би зашото обикновено липсват други балканци, освен хървати, с които сме по-далечни.
Ние сме много близко до румънците, но само с тези, които навремето са живели във Влахия - на юг и изток от Карпатите.
Новите земи, които те заграбиха след ПСВ са били мешавица на народи - в Трансилвания са по-близо до унгарците - в Молдова и Буковина - до украинците и пр.
Сърбите не са междинни. Просто има източни "сърби", които са си българи по произход и западни сърби с произход от Херцеговина. Границата от векове е река Морава. Доста е изписано по темата, разбира се адекватно само от наша страна. Запазеният им български език и фолклор е достатъчно доказателство, че все още са българи, точно както и макетата без да го искат (официално). Българските "сърби " са толкова далече от западните сърби, колкото българските "гърци" са далече от южните гърци.

Относно румънците - разбира се че говорим за тези във Влахия, Трансилвания е голяма мешавица и там самите румънци са малцинство. За молдовците вече се видя генетически, че не са са едно и също с румънците по начина, по който са българи и македонци.
ха, ха-по Нова година бях в Сърбия 4 дена и покрай дунявицата и плескавиците видях и някои неща от сръбската история. За въстанията на Георги Петрович ще пиша на друго място. Но сърбите още жалят за Босна и Херцеговина, защото първото им княжество е било в Рашка гора, сега в Херцеговина, населена с католици, които се имат за хървати. Първата им Патриаршия пък била в Призрен, сега в Косово. Макар и в различни държави сега, то сърбите в Шумадия автозомно си се клъстерират заедно босненските мюсулмани, херцеговенските католици, православните от република Сръбска в БиХ , както и с православните косовари.
Дали "българи" и "сърби" е произход или идентификация може да се спори. Във всеки случай по река Морава не минава някаква осезаема граница, защото реката, която пресякохме някъде около Ниш е с размерите на Искър при Мездра.
На автозомните и Y-хромозомни карти се вижда, че сегашна България всъщност е минимума на всички европейски максимуми, и ако не е Черно море и Беломорието, на практика сме без граници. Та няма смисъл да се търсят генетични разлики с околните народи, защото е ясно, че различията са политически на база граници и езикови реформи. Smile